zondag 24 oktober 2010

Zelf rolgordijnen maken

In het bijgebouw en volgend jaar in het woonhuis hebben we de nodige zonwering nodig. Naast de aloude gordijnen kun je natuurlijk gaan voor jaloezieën, vouwgordijnen, rolgordijnen of een combinatie, zoals een roljaloezie. Dat laatste is een rolgordijn dat je ook deels kunt verduisteren zoals je met een jaloezie kunt. Heel handig en als je het ziet ook heel logisch.

Zo’n roljaloezie is uiteraard wat duurder, maar als je kleine ramen hebt dan kun je uit de voeten met de standaardmaten en dan valt het nog wel mee. Maar als je grotere ramen hebt dan wordt het lastiger. Wij hebben bijvoorbeeld een raam in de keuken van meer dan 2 meter breed. In die maat heb je alleen standaard witte jaloezieën en dat wil je niet. Als je dan kijkt wat het zogenaamde ‘maatwerk’ kost, dan schrik je van de prijzen.

Als je voor zo’n groot raam een gewoon rolgordijn laat maken dan ben je tussen de 200 en 300 euro kwijt. Voor een roljaloezie meer dan 400 euro! Als je dan zonwering nodig hebt voor een heel huis (of voor twee!) dan gaat het heel hard. Dat gaan we dus niet doen! Maar zonwering kopen die te smal is dat is niet mooi. Dus: we gaan proberen zelf zonwering te maken. We hebben bedacht dat er drie manieren zijn.

De meest eenvoudige manier zou zijn om een rolgordijn te kopen dat heel hoog is en om dan de stof om te draaien (de hoogte wordt dan de breedte). Dan zal er bovenin wel een horizontaal buisje moeten worden vervangen door een langere, maar dat moet te doen zijn. Echter, de standaard rolgordijnen lopen maar tot 180 cm. Dus deze methode is alleen een oplossing  als we een standaard rolgordijn vinden van meer dan 2 meter hoog.

De tweede manier zou zijn om een goedkoop rolgordijn te kopen en dan zelf stof te zoeken om erop te doen. Als je in een stoffenwinkel een stuk stof kunt kopen dat groot genoeg is en stevig genoeg, dan moet dit lukken. Maar de vraag is of je die stof vind.

De derde manier die wij kunnen bedenken is om twee of drie smalle rolgordijnen te kopen en aan elkaar te ‘plakken’. De vraag is of het gordijn dan nog goed op te rollen is, want het zal wel iets dikker zijn op de plaats waar je ze hebt geplakt. Aan elkaar naaien zonder overlap lijkt me lastig. Dan moet het wel heel stevige stof zijn en dat rolt mogelijk te zwaar. Zeker als je het meer dan 2 meter breed maakt...

We gaan er nog mee aan de slag. Als het ons lukt om een oplossing te vinden - waarmee we dan dus honderden euro’s besparen, dan hebben we er volgend jaar ook wat aan als we nog meer zonwering nodig hebben voor het woonhuis. Suggesties voor nog meer oplossingen zijn welkom!

Foto’s volgen in november!

1 opmerking:

  1. Ik heb er nooit aan gedacht om zelf een rolgordijn te maken/ontwerpen.
    We gaan binnenkort verhuizen en zoeken dus nieuwe zonwering, dan is dit misschien wel een origineel/leuk idee.

    BeantwoordenVerwijderen