Als je zoals ons zoekt naar een plek in een mooie groene omgeving, dan kom je al snel woningen tegen waar erfpacht op rust. Voor deze woningen geldt dat je de opstallen koopt (huis en eventuele bijgebouwen), maar dat de grond in eigendom blijft van iemand anders. Erfpacht is eigenlijk een soort van ‘huur’: elk jaar betaal je een bedrag, de ‘canon’.
Omdat je de grond niet koopt, is een woning met erfpacht een stuk goedkoper dan een vergelijkbare woning waar geen erfpacht op rust. Bij erfpacht koop je de opstallen van de vorige eigenaar (dat hoeft niet de eigenaar te zijn van de grond!) en je gaat daarbij de verplichting aan om de pacht te betalen aan de erfpachter.
Veel mensen willen naast de woning ook graag volledig eigendom van de grond. Maar als je een woning koopt met grond en je doet dat met een volledige hypotheek, wat is dan het verschil? Wat is nu echt het verschil tussen een hypotheek van 300.000 euro (woning en grond) en een hypotheek van 200.000 euro (woning) en erfpacht over 100.000 euro?
De erfpacht wordt net als een hypotheek berekend als een percentage over de waarde van de grond. Het percentage wordt – net als bij veel hypotheken – eens per 10 jaar vernieuwd en de basis voor die rente is de rente van DNB. In de tussenliggende jaren wordt het bedrag aangepast aan de hand van het indexcijfer van CBS, maar de rente blijft gelijk. De verschillen tussen een hypotheek en erfpacht zijn in financiĆ«le zin dus eigenlijk heel klein.
Wat is het verschil dan praktisch gezien? De duur van de pacht is vaak beperkt. Vaak heeft de pacht een duur van 30 jaar. Als je voor die tijd weg wilt, dan kun je de opstallen verkopen aan iemand anders, die dan een nieuwe pachtovereenkomst aan gaat. Maak je de periode wel vol, dan kan het zijn dat de pacht wordt verlengd of niet.
In onze pachtovereenkomst is opgenomen dat als de pacht niet wordt verlengd, dat we dan een marktconforme vergoeding krijgen voor de opstallen. Maar het theoretisch dus zijn dat we over 30 jaar weg moeten. Maar we zijn dan 70 en dan zou het niet gek zijn om iets te gaan zoeken dat minder groen-onderhoud vergt!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten