Als je een bedrijf aan huis wilt, dan heb je daar in sommige gevallen een vergunning voor nodig. Ook voor verbouwingen heb je soms een vergunning nodig. Hoewel je natuurlijk pas echt aan de slag kunt nadat je een huis hebt gekocht, moet je wel voor aankoop weten of jouw bedrijfsactiviteiten en verbouwing worden toegestaan door de gemeente.
Het eerste huis waar we heel erg geïnteresseerd in waren, lag in de omgeving van Apeldoorn. Aan de rand van een bos, op een fantastische locatie. Je liep zo vanuit je tuin het bos in! In de achterhoek vonden we ook iets moois en als derde vonden we in Dokkum een geschikte locatie. In deze drie gemeentes (ver uit elkaar liggend) hebben we gesproken met iemand van de gemeente, om te vragen of onze bedrijfsactiviteiten waren toegestaan op die locaties.
Uiteindelijk hebben we dus niet gekozen voor een van deze locaties en hebben we een veel mooiere locatie gevonden in Drenthe. Maar het waren wel drie leerzame gesprekken. Er waren overeenkomsten en verschillen. Belangrijkste conclusie is dat anno 2010 veel bestemmingsplannen voor buitengebieden in ontwikkeling zijn. Veel is nog niet definitief vastgelegd, maar ze handelen al wel naar de regels in deze beleidsplannen.
De buitengebieden zijn vaak regio’s waar veel jonge mensen wegtrekken. Dus zeggen gemeenten dat ze graag nieuwe mensen en bedrijvigheid verwelkomen in hun gemeenten. De regels zijn echter zodanig dat wij – zonder dat we overlast geven – ons er gemakkelijk kunnen vestigen. Het blijkt dat mensen die ergens al wonen heel veel mogen, maar nieuwe mensen met nieuwe plannen aan regels moeten voldoen die helemaal niet aantrekkelijk zijn.
Een belangrijk punt waarop locale bewoners en nieuwe bewoners verschillend worden behandeld, is de “ruimte voor ruimte” regeling die in veel gemeenten toe wordt gepast. Als je een huis wilt kopen met een bijgebouw dat een agrarische bestemming heeft, dan mag je het blijven gebruiken op die manier. Maar als je het bijgebouw wilt verbouwen tot kantoor (een andere bestemming) dan kan de “ruimte voor ruimte” regeling van kracht worden.
Deze regeling betekent dat je een bijgebouw dat cultureel gezien geen bijzondere waarde heeft (zoals een kippenschuur gebouw in de jaren ’70 dat niet heeft) niet mag verbouwen tot kantoor. Wat je wel mag, is het geheel slopen en vervolgens een nieuw gebouw terugplaatsen, ter grootte van de helft van de oorspronkelijke grootte. We hebben een schuur gezien die we prima hadden kunnen verbouwen, van de juiste grootte, maar ons plan kon dus niet door gaan!
Iets verderop krijgt een locale kippenboer die al meerdere grote kippenschuren heeft met miljoenen kippen, toestemming om nog een grote kippenschuur te bouwen. Van het type dat je als nieuwkomer dus ‘formeel’ moet slopen als je de bestemming wilt veranderen! Krom? Ik vind van wel. Onze intentie is en was om een oude schuur op te knappen met behoud van het landelijke karakter. Er zou niet gekeken moeten worden naar de schuur in zijn huidige vorm, maar naar wat je van de schuur wilt maken en of dat past in de omgeving!
N.B. Dit geldt uiteraard niet voor alle gemeenten!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten