woensdag 22 september 2010

Tijdelijke woonruimte en douche

De prioriteit in het komende halfjaar is het woonhuis. Dat moet grondig worden gemoderniseerd. Isoleren, keuken, badkamer, leidingwerk, etc. We willen in die periode in het bijgebouw gaan wonen en werken, dus de eerstkomende twee maanden staan in het teken van het opfrissen van het bijgebouw en aansluitend verhuizen van woonhuis naar bijgebouw.

We hebben in het bijgebouw al de nodige voorzieningen. Uiteraard hebben we electra en koud water, maar we hebben ook twee kleine boilers (ca. 10 L) voor warm tapwater en we hebben 4 gaskachels. Er is een keukentje, maar zonder apparatuur. Dus er is een basis, maar er moet nog wel wat gebeuren om hier lekker te kunnen wonen!

Om te beginnen hebben we een installateur laten kijken naar de staat van de installaties in het woonhuis en het bijgebouw. De CV ketel in het woonhuis blijkt zo’n 8 jaar oud en die kan dus nog een paar jaar mee (normale levensduur zou zijn 12 of 15 jaar). Gezien het feit dat we heel scherp moeten zijn op ons budget, gaan we de ketel dus nog niet vervangen.

We gaan in het woonhuis wel alle leidingen want die zijn zeer gedateerd. Ze lopen ook overal langs de muren. Aangezien er ook overal moeten isoleren, gaan we alle board/gipsplaten verwijderen en dus kunnen we (vrijwel) alle leidingen ‘wegwerken’. Afgezien van de keuken en bijkeuken hebben we ook houten vloeren, dus leidingen kunnen ook onder de vloer door.

Daarna hebben we installateur laten kijken naar de gaskachels. Want we op dit moment weten we niets meer van gaskachels dan dat je op moet passen voor koolmonoxide. Gelukkig blijken ook de gaskachels in prima staat en relatief jong. We gaan ze bij een volgende afspraak nog goed laten onderzoeken, maar ze kunnen in ieder geval blijven. Goed nieuws voor het budget!

Wel blijft dat over dat we moeten kunnen douchen. We gaan een tijdelijke douche kopen, met zijwanden en deuren. Op marktplaats kun je die kopen vanaf 250 euro. Dan moeten we ook nog een boiler kopen met een grotere capaciteit, op advies van de installateur gaan we voor 80 liter (10-15 minuten douchen per keer). Op marktplaats zijn deze al voor zo’n 100 euro te krijgen. Dat valt ook erg mee!

Op dit moment hopen we dat we zo’n 6 maanden in het bijgebouw gaan wonen en dat we in de zomer 2011 ons gemoderniseerde woonhuis kunnen betrekken. Daarna zal het bijgebouw waar we nu tijdelijk gaan wonen, gaan fungeren als kantoor. Daarom denken we nu al na over hoe we de ruimte gaan gebruiken. Het heeft natuurlijk weinig zin om volgend jaar nieuwe vloerbedekking te leggen of een nieuwe keuken te plaatsen!

Hoewel er vast veel mensen zullen zijn die er een hekel aan hebben, hebben wij gekozen voor vinyl met houtprint. De belangrijkste reden om voor vinyl te kiezen is het makkelijke onderhoud. Met een hond die continu in en uit kan lopen, krijg je onherroepelijk veel modder op de vloer. Maar vinyl is ook goedkoper, dat is voor ons nu ook belangrijk!

Vinyl heb je tot 20 euro/m2 of duurder, wij hebben gezocht naar de mooiste houtprint naar onze smaak, met een zo ruw mogelijk oppervlak, voor de laagste prijs. Via 16 euro en 12 euro hebben we een vinyl gevonden voor 8 euro/m2. En... die bleek nu 50% korting te hebben, dus we hebben nu vinyl voor slechts 4 euro/m2. En het is geen flutvinyl, dus we hebben gelijk genoeg gekocht voor zowel het woonhuis als het bijgebouw. Misschien moeten we het over 5 jaar vervangen, maar op dit moment is dit voor ons de beste keus!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten