zaterdag 11 september 2010

Wespen opruimen

Zoals ik eerder al schreef hebben we hier 8 wespennesten laten opruimen. Hoewel we hier graag willen leven ‘met’ de natuur, zaten al deze nesten op plaatsen waar we willen gaan verbouwen of direct naast toegangsdeuren. Maar dit opruimen heeft niet geresulteerd in een wespenvrij erf. Er vliegen er nog genoeg rond.

Omdat je toch graag ongestoord in je tuin wilt kunnen zitten met een drankje, hebben we een wespenvanger opgehangen. We hadden in Almere eigenlijk nooit zo’n ding, want er waren nooit zoveel wespen in Almere. Wel veel muggen en die hebben we hier in Drenthe echter heel weinig. Het een heeft ongetwijfeld met het ander te maken, want wespen eten muggenlarven!

De wespenvanger is zo’n glazen ding, waar ze door de opening aan de onderkant in vliegen maar waar ze niet meer uit kunnen, omdat ze niet door de opening terug kunnen vliegen. In een week tijd zat het hele ding vol. De foto toont de wespenvanger na een paar dagen, maar nog een paar dagen later zat hij helemaal vol.


We hebben twee dingen geleerd. In de eerste plaats zijn deze vanger niet erg diervriendelijk. Het duurt best een tijdje voor zo’n wesp het loodje legt. Ten tweede komen er natuurlijk veel andere insecten op af dus er zitten ook heel veel vliegen in. Na een tijdje was hij zo vol dat de nieuwelingen over de voorgangers heen konden lopen, waardoor de lijdensweg dus nog langer werd.

Vraag 1: wie weet er diervriendlijke oplossingen voor wespen? Het enige diervriendelijke dat wij weten is een schijfje citroen met kruidnagel. Dat werkt ook echt, maar als je elke dag in je tuin zit dan moet je dat dus ook elke dag prepareren. Als we geen andere oplossing gaan vinden dan gaan we dit doen, maar we zijn geinteresseerd in alternatieven!

Vraag 2: hoe leeg je zo’n wespenvanger? Je kunt hem natuurlijk gewoon omkieperen, als je zo’n erf hebt als het onze dan is dat niet zo’n punt. Maar op zich wil je die limonade door de gootsteen en die insecten niet (met grote aantallen zeker niet). Dus ik op internet kijken, maar nergens iets gelezen over hoe je dat ding leegt. Dus laat ik dan dan maar doen. Ik heb het als volgt gedaan.


Als je in een omgeving zit met veel insecten dan vliegen er continu beesten in de fles. Omdat die het waarschijnlijk niet zo’n leuke ervaring vinden om gevangen te zitten, wil je er zeker van zijn dat er geen meer in staat is om je na vrijlating te steken. Ik heb de wespenvanger in de avonduren op een stoepsteen gezet, je kunt hem natuurlijk ook ergens in het zand zetten.

De volgende ochtend heb ik een plastic zak genomen en daar een paar gaatjes in geprikt. Toen goot ik het hele goedje in de plastic zak, boven de gootsteen. Toen liep de limonade netjes in de gootsteen en kon ik de insecten in een zak in de grijze container gooien. Wie heeft er een betere oplossing?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten