woensdag 1 september 2010

Wespennesten en bijennest

De eerste twee weken waren we vooral bezig met ‘ontdekken’. Ontdekken wat nu allemaal van ons was. Van de vorige bewoonster wisten we dat het woonhuis behoorlijk koud was in de winter. Dus we hebben gekeken in hoeverre het was geïsoleerd. Een deel van de ruimten bleek te zijn voorzien van isolatie, maar andere ruimten niet en uiteraard was alles enkel glas. De CV werkte wel dus de douche was lekker warm. Gelukkig!

Buiten werd al snel duidelijk dat alle gebouwen toch wel bewoond waren. In de kleine schuur was een bijenvolk genesteld, onder de dakpannen van het woonhuis en op diverse plaatsen in de grote schuur (waar wij kantoor van willen maken) zagen we veel wespen. Uiteraard waren we niet van plan om alle bijen en wespen weg te halen, maar helaas zaten al deze volkeren op plaatsen waar wij willen gaan verbouwen.

Voor de wilde bijen werd ons geadviseerd om een imker te bellen en die zou het bijenvolk vast graag onder zijn hoede willen nemen. Bij navraag bleek dit niet het geval. De bijen zaten tussen de binnenmuur en de buitenmuur. Het was niet mogelijk het volk te verwijderen zonder ze te verstoren. Tegen een bijenvolk dat overgaat tot een aanval is zelfs het pak van een imker niet bestand. Dus er zat niets anders op dan ook het bijennest te verdelgen.

Achtereenvolgens heeft de verdelger een paar gaten geboord, door de gaten het witte poeder gespoten, de beien laten uitvliegen en een deel van de binnenplaat uitgezaagd. Er kwam een behoorlijk groot aantal raten tevoorschijn. Een aantal waren al wat ouder, een aantal bevatte larven en een aantal bevatte verse honing. Uiteraard hebben we die niet kunnen eten.


Voordat we een verdelger lieten komen hadden we zelf 6 wespennesten geteld. We vroegen de verdelger wat het hoogste aantal nesten was, dat hij op een locatie had bestreden. Zijn antwoord was 2 of 3. Na twee uur tijd had de verdelger 8 nesten gevonden en besproeid. Een record dus! Alle nesten zaten in het woonhuis en in het kantoor, op plaatsen waar we gaan verbouwen. Als ze nu de kapschuur hadden uitgekozen… was geen probleem geweest.

Aangezien een van onze doelen is om hier in Drenthe zo groen en duurzaam mogelijk te leven, hebben we de verdelger nog gevraagd wat het witte poederachtige middel met de wespen doet. Het blijkt niet erg diervriendelijk, maar de meer vriendelijke middelen zijn schadelijk voor het milieu en zijn daarom niet toegestaan. Voer voor een interessante discussie tussen mensen die – zoals wij dus – graag groen en duurzaam willen leven…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten